Zväčšenie prostaty je v živote muža úplne prirodzeným javom. Lekári tento jav nazývajú benígna hyperplázia prostaty (BHP) alebo benígna prostatická hypertrofia.

Počas života muža prechádza prostata dvomi rastovými fázami. Prvá rastová fáza prostaty prebieha na začiatku puberty, kedy prostata zdvojnásobí svoj objem. Okolo 25-ho roku života muža začína prostata opäť rásť. Táto druhá rastová fáza prostaty môže po rokoch vyústiť do benígnej hyperplázie prostaty.

Aj keď prostata rastie počas takmer celého života muža, jej zväčšovanie zvyčajne spôsobuje problémy až vo vyššom veku.

8 thoughts on “Zväčšená prostata je prirodzenou súčasťou starnutia”
  1. Konečne som sa dostal k materiálom, ktoré boli akoby tabu pre širšiu verejnosť. Je to veľmi zaujímavé a aj poučné, myslím si, že by na zdravotných strediskách mali byť aj poradne s lekármi a sestrečkami ochotnými poradiť a hlavne pomôcť mužom. Ženám sa dostáva v tomto smere oveľa viac starostlivosti. Michal

  2. Stotožňujem sa s pánom Michalom, sám mám problémy s močením, prúd moču je niekedy slabý,a rozhodol som sa zatiaľ vyskúšať Prostenal. Hneď zajtra si ho pôjdem kúpiť, po čase zvrejním poznatky o jeho účinnosti.

  3. Výborný web, konečne som sa niečo dozvedel. Ja sa liečim na prostatitícu už 9 mesiacov, predtým mi ju dvaja doktori nevedeli diagnostikovať, ” vraj mi nič nie je a podobné kecy” až nakoniec mi v Bratislave nemenovaný doktor potvrdil prostatitídu. Liečba zatiaľ nezaberá, beriem prostakan forte, čípky ketonal, ked cítim bolesti a ešte k tomu tabletky na nervy lexaurin. A to mám len 29 rokov. V zime som ma prostatu menšiu, teraz opäť väčšiu, výsledky na hovno… Som neustále v jednom bludisku, stále tie isté lieky a nič ďalej. Má niekto podobné skúsenosti??? Ak áno, ako ste sa liečili???? Dík za každý komentár k danej téme.

  4. Tomáš kúp si knihu “Jak vyléčit prostatu”. Napísal to Ron Gellatley, ktorý sa vyliečil z rakoviny prostaty za 6 mesiacov. Doporučujem, máš tam všetky odpovede.

  5. Podobne ako uvádza Miro sa liečim na benígnu hyperplázu prostaty 10 rokov a neúspešne.V noci chodím 5x močiť a nevyspím sa.Cez deň mi to tak nevadí.Bral som Tamsulozin 9 rokov,Zevesin nemôžem brať mám glaukom,bojím sa.Teraz beriem prvé balenie Duodart a trpne mi pravá ruka,prestanem s ním.Poradte mi,ktorý liek má najmenej vedlajších účinkov.Ďakujem.

  6. Tomáš! Denne 2x polievková lyžica oleja z tekvicových jadierok a denne cibuľa, cesnak a veľa zrelej paradajky. (tek. olej v Maďarsku v TESCU naj.)

  7. CHLAPCI NAJLEPSI LIEK NA PROSTATU JE CAJ Z VRBOVKY MALOKVETEJ. DA SA KUPIT V LEKARNI. NAJLEPSIA JE SICE CERSTVO NATRHANA . ALE AJ TA SZSENA JE SUPER.

  8. Magda , píšeš o niečom o čom nemáš poňatia , tak prestaň s tým čajom .To je len podporný prostriedok ale prostatu s ním nevyliečiš !

Comments are closed.