Odporúčania pre zdravú prostatuNa klinické prejavy benígnej hyperplázie prostaty, akými sú klinicky stredne závažné a závažné symptómy dolných močových ciest, trpí asi 13% mužov vo veku 40 až 49 rokov a 28% mužov starších ako 70 rokov.

Našťastie je toho veľa čo môžete urobiť pre zachovanie si zdravej prostaty a pre stabilizáciu zdravotného stavu. Profesor urológie a lekár Christopher Saigal z UCLA odporúča nasledujúcih 7 tipov, s ktorými môžete začať okamžite:
.

  1. Udržujte si zdravú hmotnosť a pravidelne cvičte.
    .
  2. Jedzte viac ovocia a zeleniny. Rajčiny, melóny, ružové grapefruity, guava a papája obsahujú silný antioxidant lykopén. Dobrou voľbou sú tiež rôzne druhy kapustovitej zeleniny ako brokolica, karfiol, kapusta, ružičkový kel, čínska kapusta a kel.
    .
  3. Informujte svojho ošetrujúceho lekára o výskyte rakoviny prostaty vo Vašej rodine. Ak sa rakovina prostaty prejavila u Vášho otca alebo brata, máte viac ako 2-násobnú pravdepodobnosť, že sa toto ochorenie prejaví aj u Vás.
    .
  4. Do svojho jedálnička pridajte geneticky NEmodifikovanú sóju a výrobky z nej, napríklad tofu, sójové orechy alebo sójovú múku a prášok.
    .
  5. Nefajčite.
    .
  6. Jedzte viac potravín bohatých na selén (Se). Bohatými zdrojmi selénu sú pšeničné klíčky, tuniak, sleď a ďalšie morské živočíchy, hovädzia pečeň, obličky, vajcia, slnečnicové a sézamové semienka, kešu orechy, hríby, cesnak a cibuľa. Selén znižuje riziko rakoviny prostaty.
    .
  7. Po 50-tom roku života si 1-krát za rok nechajte urobiť krvný test PSA a digitálne rektálne vyšetrenie. Ak patríte do skupiny s vysokým rizikom rakoviny prostaty (výskyt ochorenia u najbližších príbuzných), na test a vyšetrenie začnite chodiť už vo veku 45 rokov.
    .

Ak začnete poctivo a aktívne dodržiavať uvedené rady, budete pred rakovinou prostaty vždy o krok vpred.

By admin