Strava a cvičenie pre zdravú prostatuČo mám urobiť pre zlepšenie symptómov zväčšenej prostaty a pre zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty? Toto je jedna z najčastejších otázok, ktorú kladú pacienti svojim ošetrujúcim lekárom. Odpoveďou je, že správnemu fungovaniu prostaty a organizmu môžeme dopomôcť správnou životosprávou a aktívnym pohybom. Je teda len na nás, či sme ochotní urobiť vo svojom živote určité zmeny, ktoré sa nám v konečnom dôsledku mnohonásobne vrátia v podobe zlepšenia zdravotného stavu a zmiernenia prostatických ťažkostí.

.
Prostata a zdravá životospráva

Pri strave sa dietológovia, lekári a výskumníci zamerali na celkové stravovacie návyky zdravej životosprávy, namiesto vymenovania špecifických potravín. Je to jednoduchšie ako by ste si mysleli. Experti vypracovali nasledujúce základné odporúčania:
.

  1. Každý deň zjedzte aspoň 5 porcii ovocia a zeleniny.
    .
  2. Uprednostnite celozrnný chlieb pred bielych chlebom a vyberte si celozrnné cestoviny a obilniny.
    .
  3. Obmedzte konzumáciu červeného mäsa, vrátane hovädzieho, bravčového, jahnacieho, kozacieho a spracovaného mäsa, akým je mleté mäso alebo párky či salámy. Zdravými zdrojmi bielkovín sú ryby, hydina bez kože, fazuľa, bôby a vajíčka.
    .
  4. Uprednostnite zdravé tuky, ako olivový olej, ľanový olej, orechy (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy) a avokádo. Obmedzte nasýtené tuky z mliečnych výrobkov a iných živočíšnych výrobkov. Vyhýbajte sa čiastočne hydrogenovaným tukom (trans-tuky), ktoré sa nachádzajú v mnohých fast-foodových jedlách a balených potravinách.
    .
  5. Vyhýbajte sa cukrom sladeným nápojom, akými sú malinovky a mnohé ovocné džúsy. Sladkosti jedzte len príležitostne.
    .
  6. Znížte príjem soli. Vyberajte si jedlá s nízkym obsahom sodíka (Na). Čítajte a porovnávajte etikety potravinárskych výrobkov. Obmedzte konzumáciu konzervovaných, spracovaných, balených a mrazených potravín.
    .
  7. Strážte si veľkosť porcii jedla. Jedzte pomaly a prestaňte jesť, keď ste sýty.

.
Prostata a aktívny pohyb

Popri správnej životospráve by ste mali ostať aktívny. Pravidelné cvičenie znižuje riziko vzniku závažných zdravotných ťažkostí akými sú ochorenia srdca, infarkt myokardu a niektoré typy rakoviny. Klinické štúdie, ktoré priamo sledovali vplyv cvičenia na prostatu, vo veľkej väčšine uvádzajú prospešnosť pravidelného cvičenia pre zdravie prostaty.

V štúdii na 30 000 mužoch vedci zistili inverzný vzťah medzi fyzickou aktivitou a symptómami benígnej hyperplázie prostaty. Jednoducho povedané, muži ktorí boli viac fyzicky aktívni mali nižšiu pravdepodobnosť vzniku problémov so zväčšenou prostatou. Aj nízko či stredne intenzívna fyzická aktivita, ako pravidelné prechádzky v stredne rýchlom tempe, bola pre mužov prospešná.

V ďalšej štúdii 231 pasívnym mužom s chronickou prostatitídou na 18 týždňov náhodne nasadili jeden z dvoch programov cvičenia. Prvý program cvičenia pozostával z aeróbneho cvičenia, ktorý zahŕňal rýchlu chôdzu. Druhý program cvičenia pozostával z anaeróbneho cvičenia, ktorého súčasťou bolo zdvíhania nôh, brušáky a strečing. Obe skupiny cvičili 3-krát za týždeň. Na konci štúdie sa obe skupiny mužov cítili lepšie, ale muži zo skupiny aeróbneho cvičebného programu zaznamenali podstatne výraznejší ústup prostatickej bolesti, úzkosti a depresie a výrazné zlepšenie kvality života.

Ak Vám úprimne záleží na svojom zdraví, nespoliehajte sa len na lieky a nebuďte pasívny. Zvoľte si aktívny prístup k životu, vedome sa rozhodujte o potravinách, ktoré zjete a o aktivitách, ktorým budete venovať svoj čas.

By admin