Prostata a jej uloženiePredstojná žľaza (alebo odborne prostata) je ústroj, ktorý je vyvinutý už u novorodenca mužského pohlavia. Rastie a zväčšuje sa a u dospelého muža má rozmery divého gaštana. Váži v priemere asi 20 gramov. Je uložená na mieste, kde močový mechúr prechádza v močovú rúru. Prostata teda v dĺžke niekoľko centimetrov obklopuje začiatok močovej rúry.

Predstojná žľaza sama netvorí jednotný celok, ale skladá sa z dvoch postranných lalokov a jedného stredného, ktorý ich spája. Časť močovej rúry, ktorú obklopuje, sa nazýva aj prostatickou močovou rúrou. Táto časť močovej rúry je zaujímavá aj tým, že sa v nej nachádza takzvaný pohlavný hrbolček. Je to malá vyvýšenina. Vyúsťujú na nej semenovody, ktorými preteká semeno zo semenníka. Pri pohlavnom styku dochádza touto cestou k výronu mužského semena do prostatickej močovej rúry.

Celá prostata je uzavretá do väzivového puzdra, ktoré ju obklopuje. V samotnej sliznici prostatickej močovej rúry je množstvo drobných žliaz, ktoré sa v starobe zväčšujú, čím sa zužuje otvor močovej rúry a šťažuje močenie. Je zaiste ľahké pochopiť, že aj zväčšením prostaty, ktorá obklopuje začiatok močovej rúry, dôjde k zúženiu jej otvoru a že tým vzniká prekážka pre odtok moču pri močení.

Výlučok predstojnej žľazy neprechádza priamo do krvi, ale sa v prostatickej močovej rúre mieša s mužským semenom. Výlučok prostaty má budivý účinok na pohlavné bunky (spermie), ktoré pod jeho vplyvom akoby ožijú. Začnú sa živo pohybovať, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že jedna z nich oplodní ženské vajíčko.

K vylučovaniu z predstojnej žľazy dochádza najmä pri pohlavnom styku. Ak dochádza k pohlavnému vydrážďovaniu (napr. sústavné vyhľadávanie filmov s erotickým obsahom alebo pornografie) bez následného pohlavného uspokojenia, predstojná žľaza sa síce značne prekrví, ale sekrét nevylúči. Táto okolnosť má nezdravý vplyv najmä na celkovú nervovú sústavu a samozrejme aj na samotný ústroj. Podobne pôsobí aj alkohol, ktorý prostata priamo vylučuje a taktiež niektoré iné dráždidlá v strave.

By admin