Ako si udržať zdravú prostatu

Keď by sme mali menovať žľazu v mužskom tele, ktorá je nevyhnutná pre plodnosť, ale nie pre erekciu a s vekom sa zvykne zväčšovať a nie chradnúť, tak je to prostata. Kvôli prostate sa muži po určitom veku pozerajú na svoje cestovateľské či dovolenkové zážitky ako na sériu zastávok na WC. Cesta do práce, potravín, na pumpu, či za priateľmi odrazu zahrňuje všetky dostupné mužské záchody. Nie je to koniec sveta, veď tak ako okuliare na čítanie, je to len ďalšia pripomienka, že veci už nie sú také ako boli, keď sme boli mladí.

Prostata je veľká asi ako vlašský orech, nachádza sa na báze penisu a obklopuje močovú trubicu (urethra). Pri nezhubnom zväčšení prostaty hovoríme o benígnej hyperplázii prostaty. Z dôvodov, ktoré ešte neboli úplne preskúmané, sa prostata s rastúcim vekom zväčšuje, čo predstavuje príčinu problémov s močením u polovice mužov po 60-ke a takmer u každého muža po dovŕšení 80-teho roku života. Možno sa pýtate prečo sa namiesto prostaty vekom nezväčšuje radšej penis. Je to určite otázka na mieste!

Zväčšovanie prostaty je do veľkej miery nevyhnutné. Ťažkosti s močením, ktoré tento jav sprevádzajú, sa liečia pomocou alfa-blokátorov (resp. DHT inhibítorov), z ktorých najúčinnejšie sú Saw Palmetto extrakt (v koncentrácii 10:1 pri 85-95% štandardizácii) v dennej dávke 320mg a finasterid v dennej dávke 5mg. Pravidelnou dlhodobou liečbou sa rast prostaty zastaví, môže dôjsť k zmenšeniu prostaty a spriechodnia sa močové cesty. Pri ťažších stavoch sú k dispozícii chirurgické zákroky, ktorými sa mechanicky odstráni nadmerné tkanivo prostaty. Pokiaľ bol zákrok prevedený úspešne a počas zákroku alebo niekoľko dní po zákroku nedôjde ku komplikáciám, močové cesty budú opäť priechodné.

Asi u 10% mužov sa počas života vyskytne zápal prostaty (prostatitída). Pri tejto diagnóze močenie sprevádza štípanie, pálenie a silná bolesť. Prevenciou prostatitídy je dostatočná hydratácia organizmu, pravidelné úplné vyprázdnenie močového mechúra a liečba benígnej hyperplázie prostaty, keď sa vyskytne.

Závažný problém predstavuje tiež rakovina prostaty, ktorá je najčastejšie sa vyskytujúcim typom rakoviny u mužov. Napriek tomu, že pri rakovine prostaty len zriedkavo dochádza k symptómom je našťastie väčšina prípadov diagnostikovaná včas a úspešnosť liečby je veľmi vysoká. Ďalšou dobrou správou je, že rakovina prostaty je veľmi pomaly rastúcou rakovinou v porovnaní so zhubnými nádormi v iných orgánoch. Pri rakovine prostaty dochádza k zdvojeniu objemu nádoru až každé 2-3 roky namiesto každých 4-6 mesiacov. Podľa štatistík je 8- až 10-krát pravdepodobnejšie, že muž zomrie na ochorenie srdca než na rakovinu prostaty. Riziko rakoviny prostaty stúpa s vekom a mnoho mužov trpí na toto ochorenie bez toho aby o tom vedeli.

Aj keď je rizikový faktor rakoviny prostaty daný sčasti geneticky, je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby u Vás k prepuknutiu ochorenia nedošlo. Vhodnou prevenciou rakoviny prostaty je zdravá srdcu prospešná životospráva, s nízkym množstvom živočíšnych tukov a sacharidov, ďalej je to pravidelné cvičenie, zdravá telesná hmotnosť a odbúranie stresu. Strava by mala byť bohatá na ovocie a zeleninu s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré organizmus chránia, a tiež bohatá na omega-3 mastné kyseliny.

Ak trpíte na zväčšenú prostatu a máte problémy s močením, nezanedbávajte liečbu pomocou DHT inhibítorov. Taktiež nezabúdajte na pravidelné prehliadky prostaty u svojho urológa, ktorých základ tvorí rýchle rektálne vyšetrenie a vyšetrenie krvi pre prítomnosť PSA.

By admin