Liečba zväčšenej prostaty

Zväčšená prostata najčastejšie trápi mužov starších ako 50 rokov, ale problémy s prostatou môžu začať už vo veku 30 rokov. Tento jav sa nazýva benígna hyperplázia prostaty (BHP) a je to nerakovinové zväčšenie prostaty, ktorého symptómy môžu pripomínať symptómy rakoviny prostaty. BHP sa považuje za výsledok prirodzeného rastu buniek a hormonálnych zmien v tele vyvolaných hormónmi testosterón (T) a dihydrotestosterón (DHT).

Prostata je malý orgán významný pre mužský pohlavný systém pretože pomáha produkovať tekutinu pre semeno. Zhruba vo veku 25 rokov začne prostata svoju prirodzenú rastovú fázu, ktorá trvá počas celého života muža.

Takmer všetci muži zaznamenajú nárast prostaty a u väčšiny mužov sa vekom prejaví BHP. Časté príznaky zväčšenej prostaty zahrňujú časté a urgentné močenie, nestálosť prúdu moču, inkontinenciu, bolesť pri močení a nedostatočné vyprázdnenie močového mechúra po močení.

Približne 50 percent mužov starších ako 50 rokov vykazuje príznaky, ktoré spôsobujú problémy v každodennom živote. U mužov starších ako 80 rokov je to až 90 percent prípadov.

Postupy pre odstránenie príznakov zväčšenej prostaty

Aj v prípade, že máte zväčšenú prostatu, neznamená to, že musíte do konca života znášať nepríjemné príznaky. Váš ošetrujúci lekár vám môže odporučiť niekoľko postupov, vrátane zmien životného štýlu, nových liekov a prípravkov a ďalších procedúr, ktoré vás zbavia nepríjemností. Tieto postupy záležia na vašom celkovom zdravotnom stave a závažnosti zaznamenaných príznakov.

Dostatočné a pravidelné cvičenie

Cvičením si zlepšíte svoju celkovú kondíciu. Štúdie potvrdili spojitosť medzi zvýšenou fyzickou aktivitou a znížením rizika BHP.

Pohybová aktivita v sede, ako napríklad bicyklovanie, môže zbytočne tlačiť na hrádzu a rozkrok, čo spôsobí dočasnú necitlivosť alebo podráždenie nervov v tkanive. Aby ste tomu zabránili, buď používajte dostatočne širokú a pohodlnú sedanku alebo sa zamerajte na iný druh cvičenia. Pre posilnenie svalov panvy a zabránenie samovoľnému úniku moču, môžete vyskúšať Kegelove cvičenie. Cvičenie pozostáva zo zmršťovania a uvoľnovania svalov panvy.

Spomaľte a uvoľnite sa počas dňa

Keď máte silné nutkanie navštíviť WC, neponáhľajte sa, ale spomaľte. Keď si uvoľníte svaly a necháte tomu dostatok času, máte vyššiu šancu pre úplné vyprázdnenie močového mechúra. Moč, ktorý aj po vymočení sa zostáva v močovom mechúre v dôsledku zväčšenej prostaty, môže časom spôsobiť infekcie močového traktu alebo bolestivé močové kamene.

Znížte príjem kofeínu a alkoholu

Kofeín a alkoholické nápoje môžu podráždiť prostatu alebo močový mechúr, čím sa navodí nutkanie na vyprázdnenie mechúra. Môže dôjsť k oslabeniu svalov mechúra a tiež k zvýšenej stimulácii činnosti obličiek. Znížte konzumáciu kofeínových alebo alkoholických nápojov aspoň navečer.

Užívajte lieky bez vedľajších účinkov na prostatu

Niektoré voľnopredajné lieky môžu zhoršiť príznaky zväčšenej prostaty, takže je dôležité, aby ste vášmu ošetrujúcemu lekárovi povedali o všetkých liekoch, ktoré momentálne užívate. Týka sa to najmä skupín liekov: antidepresíva, antihistaminiká a diuretíka.

Nežiadúce účinky na prostatu môžu mať aj niektoré lieky na predpis. Poraďte sa so svojim lekárom a poproste ho o predpísanie alternatívneho lieku alebo o zmenu dávkovania, aby sa negatívny dopad lieku na prostatu zminimalizoval.

Návšteva urológa

V prípade, že nepozorujete zlepšenie alebo ak dochádza k zhoršovaniu symptómov, možno bude u vás nutné nasadiť iný liečebný postup.

Lieky na prostatu na predpis

Ako prvý liečebný postup sa nasadzujú lieky na predpis na zväčšenú prostatu. Jednou skupinou nasadzovaných látok sú alfa blokátory, ktoré uvoľňujú postihnuté svaly v okolí prostaty, čím umožnia priechod moču močovou trubicou.

Azda najdôležitejšou skupinou látok pri liečbe prostaty sú 5-alfa blokátory (DHT inhibítory), ktoré sa zameriavajú na znižovanie produkcie hormónu dihydrotestosterónu (DHT) a na zmenšenie veľkosti prostaty. Nadprodukcia hormónu DHT je škodlivá na prostatu a spôsobuje aj nadmerné vypadávanie vlasov. Najefektívnejšie syntetické 5-alfa blokátory sú finasterid 5mg (v SR napríklad ako liek Penester) a dutasterid 0,5mg (liek Avodart). Najsilnejší prírodný DHT inhibítor je Saw Palmetto extrakt 320mg (85-95%), ktorý je bez vedľajších účinkov.

Operačné zákroky a minimálne invazívne procedúry

Pri závažnejších príznakoch zväčšenej prostaty vám môžu pomôcť niektoré menej invazívne procedúry alebo operačné zákroky. Z procedúr je to najmä laserová terapia, mikrovlnné teplo alebo kompresia tkaniva prostaty. Invazívnejšie zákroky ako čiastočné alebo úplné odstránenie prostaty môžu byť nutné pri ťažkých stavoch extrémneho zväčšenia prostaty.

Transuretálna resekcia prostaty (TURP) je štandardným zákrokom pri symptomatickom benígnom zväčšení prostaty. Odstránením nadbytočného tkaniva prostaty dochádza k zmierneniu nepríjemných príznakov ako častá potreba močenia, pocit neúplného vyprázdnenia mechúra a infekcie močového traktu.

Transuretálna incízia prostaty (TUIP) predstavuje sériu malých rezov do prostaty, čím sa zmenší tlak predstojnej žľazy na močovú trubicu a močenie je tak ľahšie a jednoduchšie.

Zákroky TURP a TUIP sa prevádzajú v celkovej anestéze.

Pokiaľ to nie je nutné, vždy je lepšie keď sa do tkaniva nezasahuje operačne, kvôli možným pooperačným komplikáciám. V ťažkých prípadoch však nie je iná možnosť než zákrok podstúpiť.


By admin